- רות צדוק
חג מולד שמח!
היום, ה-25 בדצמבר, נחגג חג המולד בקרב הנוצרים הקתולים והפרוטסטנטים. חג המולד מציין את הולדת ישו. אך מדוע נבחר דווקא ה-25 בדצמבר ליום הולדתו של ישו? שכן בברית החדשה לא מוזכר תאריך לידתו המדויק....
ואכן, תאריך זה נקבע רק במאה ה-4 (כ-300 שנה לאחר היווסדות הנצרות), עובדה המרמזת שתאריך זה מושתת על אירוע קדום יותר ללידתו של ישו.
זוהי עובדה ידועה שהרבה ממסורות חג המולד מקורן בתרבויות פגאניות שקדמו לנצרות. חלקן ממקורות פגאניים של תרבויות הצפון, וחלקן ממקורות פגאניים רומיים. גם התשובה לשאלת התאריך שבו נחגג חג המולד, טמונה במקורות הללו.
עוד בטרם עלתה הנצרות לבמת ההיסטוריה, גם הרומאים חגגו חגים הקשורים לאור וללידה בתקופות החורף החשוכות.
חודש דצמבר בפרט, וחודשי החורף בכלל, התאפיין בפולחן מסיבי לאל מיתרה (או הליוס) – אל השמש. הפולחן למיתרה בתקופת החורף הקרה והחשוכה מבטאת כמיהה לאור, לשמש ולחום. ה-25 בדצמבר נחשב ליום הולדתו של האל מיתרה, ואחד הימים החשובים ביותר בשנה.
הקשר בין אל השמש לישו לא מסתיים רק בתאריך הלידה הזהה. הקשר בין ישו לשמש ולאור המשיך עוד מאות בשנים מאוחר יותר בדוגמאות שונות ומגוונות, ביניהן למשל כנסיות שנבנו תמיד לכיוון מזרח – הכיוון ממנו זורחת השמש, וגם תיאור ישו כבעל הילת אור סביב ראשו.
בתמונה, מאוסף המוזיאון: שבר נר שמן המעוטר בדמותו של אל השמש, מאה 3-1 לספירה. אל השמש מתואר עם קרני שמש סביב ראשו.
