- רות צדוק
שנה אזרחית חדשה טובה!!!
ה-1 בינואר הונהג לראשונה כתחילת השנה הרשמית עם קביעת לוח השנה היוליאני בשנת 45 לפנה"ס ברפובליקה הרומית, על שמו של יוליוס קיסר. תאריך זה נשתמר כמסמל את ראשית השנה גם עם המעבר ללוח השנה הגרגוריאני, וכך עד ימינו.
ערב השנה החדשה, ערב ה-31 בדצמבר, נקרא במדינות רבות גם "ליל הסילבסטר", או פשוט "סילבסטר" כמו בישראל, וזאת כיוון שיום ה-31 בדצמבר הוא יום סילבסטר הקדוש, כפי שלכל קדוש אחר בנצרות יום שמוקדש לו. חשיבותו של האפיפיור סילבסטר בדפי ההיסטוריה התעצמה בעיקר כיוון שהיה בישוף רומא בתקופה בה הקיסר קונסטנטינוס שלט באימפריה הרומית. קונסטנטינוס היה הקיסר הרומי הראשון שאימץ את הנצרות לחיקו, ועם סיום שלטונו הנצרות הפכה מדת נרדפת לדת הרשמית של האימפריה הרומית. בתמונה מטבע של הקיסר קונסטנטינוס שנמצא במוזיאון.

המסורת הנוצרית מייחסת לסילבסטר את הטבלתו של הקיסר קונסטנטינוס לנצרות, על אף שאין בסיס היסטורי לאירוע זה. בנוסף, לפי המסורת הנוצרית, קיבל סילבסטר מקונסטנטינוס מסמך הנותן לכנסייה שליטה מלאה ברומא, איטליה ושאר האימפריה הרומית המערבית. מסמך זה, שנקרא "מתנת קונסטנטינוס" היה ככל הנראה זיוף בן המאה ה-8, אך משמעותו הייתה עצומה שכן לכאורה נתן שליטה מלאה לכנסייה על כל שטחי אירופה המערבית.
פה חשוב להוסיף גם כי למיתוס הרווח שסילבסטר היה צורר היהודים אין שום אזכורים היסטוריים.
ה-31 בדצמבר נקבע כיום הקדוש סילבסטר, שכן הוא נפטר בתאריך זה בשנת 335. מעניין שחגיגות השנה האזרחית החדשה, אירוע שאינו דתי (גם לא בנצרות), נקראות במדינות מסוימות על שם אותו קדוש נוצרי. הייתכן כי זהו ניסיון למתן הצדקה דתית לאותה חגיגה פגאנית במקורה? זו שאלה להזדמנות אחרת...