- curatormsy
אלוהים תן לי רק טיפת מזל- כתבה מיוחד ליום האישה
במיוחד ליום האישה הבינלאומי- כתבה על הכוח הנשי בעולם הרומי!
פוֹרְטוּנָה (Fortuna) היא אלת המזל במיתולוגיה הרומית והמקבילה של האלה טיכה במיתולוגיה היוונית. שמה נגזר משתי מילים בשפה הלטינית Fors שפירושה מזל או גורל ו-ferre שפירושה 'להביא'. האמונה הייתה שפורטונה מעניקה לאדם מזל טוב. בנוסף, היא הייתה אלת הגורל והשפע.
האלה טיכה/פורטונה קיבלה יחס בהמון פסלים ומטבעות, אולם הביטוי החיצוני שלה נראה בכמה טיפוסים שונים. במוזיאון אוצרות קיסריה ניתן למצוא שני פסלים של טיכה/פורטונה משני טיפוסים שונים:
טיכה של קיסריה- אמזונה ואלת העיר-
טיכה הייתה האלה הפטרונית והאלה המגינה של העיר קיסריה. בפסל זה טיכה מתוארת כמו אמזונה- היא נושאת חרב ושד ימין שלה חשוף (מסופר שהאמזונות היו נשים חזקות במיתולוגיה היוונית והן חיו ביערות לבדן ללא נוכחות גברים. האמזונות היו קשתיות בחסד והן היו כורתות את שד ימין שלהן כדי שלא יפריע לירי בחץ וקשת).
טיכה הייתה אלה מגינה של כמה ערים ולא רק של קיסריה, ובכל פסל ניתן לראות אטריבוטים (מאפיינים) שונים המייחסים אותה לעיר שבה הוצבה. בפסל שבמוזיאון ניתן לראות שרגל ימין של טיכה עומדת על חרטום של אניה ולצד רגל שמאל שלה יש ספן צעיר שאוחז בהגה של סירה והוא למעשה האנשה של הנמל. שני אלה הם סממנים ימיים ומכאן אנו מבינים שזוהי טיכה האלה המגינה של העיר קיסריה מריטימה (קיסריה הימית). הים והנמל היו המאפיינים הבולטים ביותר של קיסריה. בנוסף, הפסל לא השתמר בשלמותו ואנחנו לא יודעים האם האלה מחזיקה משהו בידיה. בתיאורים אחרים שלה שבה היא נראית כאמזונה (למשל על מטבעות) היא מחזיקה בידה ראש של הקיסר עליו היא מגינה, ויש להניח שגם בפסל זה היה תיאור ראשו של הקיסר.

צילום: שילה וולר
טיכה/פורטונה- אלת השפע- מתאר את אותה האלה, אך בפן שונה שלה. בפסל זה פורטונה מוצגת כאלת השפע והמזל. כאלת המזל, טיכה פורטונה סימלה גם פוריות טובה. גם בפסל זה הזיהוי מסתמך על האטריבוטים הנוספים שלה- קרני שפע שהיא אוחזת בידה שמסמלים צמיחה ופריחה, מכאן גם קיבלה האלה את שמה הרומי פורטונה- מזל. בנוסף, פלג גופה העליון מכוסה (שלא כמו אצל טיכה של קיסריה) והיא מעוטרת בפרחים.

צילום: שילה וולר
משני פסלים אלו שנמצאו בקיסריה ניתן להבין את חשיבותה של טיכה/פורטונה לחיי היומיום הרומי בעיר קיסריה. בין אם נועדה טיכה להגן על הבית והעיר, ובין אם נועדה פורטונה להשרות מזל ופוריות- תפקידה היה בולט וקריטי.
אחרי הכל, עד היום אנחנו לעיתים מניחים בבתינו מיני דברים הנקשרים למזל, פוריות והגנה ומתפללים בלב שהם אכן יעזרו לנו בחיינו.